Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Dyna Myte 3000 modernisointi

Aloittaja Kirvesmies, 13.08.22 - klo:13:34

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kirvesmies

Otsikon mukainen sorvi päätyi minulle hyväkuntoisena, mutta elektroniikat auttamatta vanhentuneina. Enhän sitä raaskinut jättää tuohon tilaan.
Dokumentoin tähän lankaan mitä on tullut/tulee tehtyä.

Kirvesmies

Kuvassa kontrollikaapin tämänhetkinen tila.

Ohjaukseksi valikoitui LinuxCNC ja seuraavat kortit:
MESA 6i25 Superport FPGA based PCIE Anything I/O card
MESA 7i75 Breakout/FPGA protection card
MESA 7I85S 4 Channel encoder, 8 differential output 1 channel Serial RS-422 interface (7i85S)
MESA 7i73 Pendant/control panel interface

Sääilytin alkuperäisen karamoottorin, mutta asensin sen päähän pulssienkooderin jota nykyaikaisempi Argon -servo-ohjain osaa lukea.

Jos muuten kellään on käyttöä kyseisen koneen tai DM2400:n alkuperäisille ohjauslevyille, laita viestiä.

Kirvesmies

Alkuperäiset askelmoottorit oli alennettu rattailla 1:10, tehden koneesta varsin hitaan. Korvasin nämä jykevämmillä suoravetoisilla askelmoottoreilla. Konetta ei ole vielä testiajettu, eli jää nähtäväksi mihin teho ja vääntö riittää. X-akselin kelkka liukuu moottorin päälle, asettaen rajoitteen koolle. Nema23-kokoisen moottorin kiinnittäminen onnistui kuitenkin, kun käänsi moottorin runkoa hieman akselin ympäri ja viilasi palan yhdestä korvasta. Kyseisen korvan ruuvinpää piti myös kaventaa.


Kirvesmies

Koneen työkalukarusellia voi pyörittää vapaasti vastapäivään, mutta myötäpäivään pyöritettäessä mekanismi lukittuu 60° välein, mistä voi ainoastaan pakittaa vastapäivään. Näin karusellia voi ajaa aina vastapäivään, hieman halutun työkalun yli ja sitten myötäpäivään kunnes karuselli on lukittu. Näin olen tainnut lukea foorumeilta joidenkin tätä konetta ajavan.

Työkaluvaihtajassa on kuitenkin myös solenoidi, jolla voi estää lukittumisen. Näin karusellia voidaan ajaa molempiin suuntiin. Lukitus pitää kuitenkin liikkeelle lähtiessä poistaa pakittamalla hieman.

En tiedä oliko alunperin tarkoitus ajaa lukitusta päin niin kovaa kun stepperistä lähtee vai oliko välyksen poistoon jokin sivistyneempi tapa. Karusellissa on runsaasti välystä sillon kun se ei ole ajettu tiukasti lukkoa päin.
Vaihtajan perässä olevalla 6 asennon absoluuttienkooderilla voi varmistaa että ollaan oletetussa asennossa, tosin en näe sitä välttämättömäksi. Asennohan voi olettaa tarkaksi aina kun on ajettu lukitusta päin. Katotaan tuleeko käyttöön työkalunvahtomakroon vai pelkkään koneen nolla-ajoon. Tätä voisi varmasti hyödyntää siinä sivistyneemmässä välyksenpoistossa jos stepperin virtaa voi vaihtaa lennosta.

Isto

Omassa itänaapurin sorvissa vm -92 on vähän vastaava.Vaihtajassa on haitta eli voi pyörittää vain toiseen suuntaan ympäri asti.Vaihde on 2 matoruuvilla joista moottorin päässä oleva pääsee liikkumaan akselin suunnassa (jousi painaa toiseen suuntaan).Kun ajaa vaihtosuuntaan akseli pysyy toisessa reunassa. Ja lukkosuuntaan akseli siirtyy lopuksi ja painaa kytkintä => ollaan perillä.Lisäksi 8- asentoinen absopluutti niin tietää mikä työkalu on kohdalla.Tähän tein erillisen ohjaimen AVR:llä, se keskustelee linuxcnc:n kanssa sarjaportin välityksellä.
Kaipa tuon voisi ajaa lukkoa päin esim sekunnin/kaksi jolloin voidaan todeta että ollaan perillä. Oletettavasti stepperin voi laittaa kokonaan pois päältä kun ollaan lukkoa vasten ?
Itse tekisin tuohonkin oman ohjaimen jolle kerrotaan mikä työkalu halutaan kohdalle ja ohjain avaa lukon (ehkä pakittaa vähän sitä ennen), pyörittää oikean kohdalle ja ajaa taas lukkoon. Viimeiseksi ilmoitus että ollaan valmiina.Linuxcnc päähän tarvitaan pieni python- koodin pätkä joka juttelee sarjaportin välityksellä ohjaimelle (itse otin mallia manuaalivaihtajasta).Tämän huono puoli on tietysti siinä että pitää tehdä se ohjain, hyvää se että linuxcnc- puoli on yksinkertaisempi.

petko

Vähän vastaava oli pikkuEmcossakin.
Reukku ajettiin vähän yli vaihtoaseman ja pakitettiitn takasin.
Pyörittimenä oli vakionakin ihan tavallinen 24V dc-moottori ja reukussa tavallaan absoluuttianturi, nämä säilytin ennallasn.
Toimi siten että reukku kääntyi ja ja pakitti takaisin max. virralla ja kun työkalu oli oikeassa
asemassa niin pudotettiin moottorin virtaa sopivasti ettei moottori lämpeä.
Moottorin virransäätö hoidettiin linuxcncn: pwm:llä.





MonitoimiMies

Itselläni on sama tilanne, eli sain tämmöinen dyna myte 3000 sorvin, joka on täysin alkuperäisessä kuosissa. Minkälainen homma tuossa modernisoinnissa on, ajallisesti ja rahallisesti? :)

Projektit on enemmän sattumanvaraista, projekteista riippuen. Vai kannattaako laittaa sorvi eteenpäin ja harkita jotain halpaa manuaalista konetta?

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk