Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Sekundaattori

Aloittaja Kremmen, 26.01.13 - klo:10:38

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kremmen

Jäsen Grinder tuossa joku päivä sitten lähestyi minua aiheesta josko olisi mahdollista kyhätä isonäyttöinen sekuntikello. Hänellä oli jotain jokkisjuttuja joihin sellaisesta olisi hyötyä ja kun hetken mietin niin huomasin, että taannoisessa kierroslukumittarissa on kaikki mitä tarvitaan, vähän tarvii vaan ohjelmaa säätää. Olen nyt tekemässä noita tarvittavia muutoksia ja kokeilemaan pääsen varmaan tämän viikonlopun aikana jos tuuri käy. Sunnuntaina pitäisi käydä harjoittelemassa puukon tekoa joten se vähän häiritsee tätä, mutta eiköhän homma tule tehtyä - olen jo aika pitkällä.

Kun tapana on ollut, niin kysynpä nyt tästäkin, että onko muita aiheesta kiinnostuneita? Mikäli sellaisia löytyy niin ajattelin tehdä piirilevystä oman spesiaaliversion kelloa varten ja siinä voi huomioida mitä tarvii.
Nyt homma siis toimii niin, että ajastus käynnistetään ja pysäytetään käyttäen niitä signaaleja, jotka jo tulevat anturiliittimen kautta sisään. Laitoin varoiksi jo kiekkamittaria varten enkooderin A ja B-pulssitulot keskeyttäviin linjoihin, joten ajastuksen käynnistys ja pysäytys toimivat näihin linjoihin liitettyjen kytkinten kautta. Kytkimet voi olla mitä tahansa, joko mekaanisia, optisia, kapasitiivisia tai induktiivisia antureita.
Ohjelmassa voidaan monipuolisesti määrittää miten ajastus toimii. Oletusarvo on, että ajastus käynnistyy A-kanavan joko nousevasta tai laskevasta reunasta ja päättyy B-kanavan joko nousevaan tai laskevaan reunaan. Pulssinreunojen suunnat on vapaasti määrättävissä toisistaan riippumatta. Myös on mahdollista, että ajastus käynnistyy esim A-kanavan nousevasta reunasta ja päättyy A-kanavan laskevaan reunaan, jolloin ikäänkuin ajastetaan pulssinpituutta. Kaikenlaiset kombinaatiot ovat myös mahdollisia ihan sen mukaan mitä tarvitaan.
Ajastuksen resoluutio on oletusarvoisesti 1 ms (jolloin tuloksen virhe on max 2 ms). Tarkin mahdollinen, mitä systeemi sallii on 50 ns, mutta eipä taida olla mielekästä ajastaa reaalimaailman tapahtumia ihan noin nanoskooppisella tarkkuudella. Toki se voidaan tehdä jos tarvetta on.
Myös mietin sitä, että tuohon voisi tehdä käänteisen ajastustoiminnon, eli munakellon. Jo kiekkamittarissa on niitä apulähtöjä, ja niitä voisi vähän parannella ja käyttää systeemiä erilaisten juttujen ajastamisen ohjaukseen. Apulähtöjen määrää ja toimintoja ei varsinaisesti ole mitenkään rajattu, joten niitäkin voi helposti kehittää edelleen vastaamaan mahdollisia tarpeita.

Jos ketä kiinnostaa niin heittäkää ideoita mitä toimintoja tuossa pitäisi olla ja miltä kapineen pitäisi näyttää. Pitääkö olla verkkovirralla toimiva, vai "pattereilla"? Montako numeroa näytössä? Millaiset liitännät, millainen kotelointi? Jne jne.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

JuKa

Moi,

Tein tuollaisen systeemin joskus alan harrastajalle. Se oli valmis redlion merkkinen sadasosalaskuri.
Tuo kellon ohjaus tapahtui valokennoilla, joka teki startin jälkeen pitopiirin ja resetointi piti tapahtua vasta toisessa päässä reaktio suoraa. Molemmissa päissä oli valokenno vastaanotin/lähetin pari, jotka
toimii 9v paristoilla. Kellon puoleisessa päässä oli painike josta tuon kellon sai nollattua. Nuo vastaanottimet oli molemmat yhdistetty kaapelilla(100m). Valokennolähettimet toimi paristoilla, ja kaapeleita ei mennyt tien yli...

Voin kertoa hänelle, että tuollaista olisi kehitteillä. Saattaa olla että hän tuntee kaikki alan harrastajat...


Jussi

eemeli

Hep.

Eräällä tutulla voisi myös olla moiselle käyttöä.

Mitä olet ajatellut tuossa aikavakioksi - kide tms?

Kuinka tarkkaa aikaa ollaan tekemässä, olisko tarvetta lämpötilakompensaatiolle? Kvartsikellojen suurin epätarkkuuden lähde kun tuppaa olemaan lämpötilan muutokset.

Vois olla hyväksi, jos olisi mahdollisuus käyttää ainakin toista valokennoa langattomana, niin ei tarttis vetää testisuoralle niin pitkiä piuhoja. Myös "speed trap" saattas kiinnostaa joitakuita, elikkä nopeuden laskeminen esmes parin metrin välein olevien kennojen väliltä.

-eemeli-
*tekemällä virheitä oppii tekemään parempia virheitä*

Kremmen

Tällä hetkellä ei ole asetettu mitään erityistä tavoitetta ajastuksen tarkkuudelle. Toki laskenta perustuu kiteeseen, joka on alustavasti tarkoitus olla se sama kuin kierroslaskurissakin, eli 20 MHz HC49-tyyppinen vakiokide. Datalehden mukaan parhaan (valm. TCX) tämäntyyppisen kiteen perustarkkuus on +/- 10 ppm ja lämpötilahuojunta samoin 10 ppm yli käyttölämpötila-alueen -20 ... 70C. Tuota kierroslaskuria ei toki ollut lämpötilakompensoitu mitenkään. Jos molemmat toleranssit on tapissa samaan suuntaan, niin virheeksi muodostuu 1,2 ms/min. Tällaista ajastinta ei siis varmaan voi käyttää olympialaisten virallisena kellona kun vertailukelpoisuus pitää säilyttää, mutta ovat nämä ajat kohtuullisen vertailukelpoisia keskenään. Lämpötilan ääripäät toki tekevät sen 600 us/min hallitsemattoman virheen jota voisi koettaa kompensoidakin jos tarvetta on.

Ja joo, kertoilkaa jos kiinnostusta löytyy, näitä saa kun laitetaan tulemaan. Hinnasta en osaa sanoa vielä kun ei ole lopullisia suunnitelupäätöksiä, mutta jos samoissa raameissa mennään kuin sen kiekkalaskurin kohdalla, niin tulisi oliko se nyt alle neljä kymppiä, ei jaksa muistaa tarkkaan.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

fixaaja

Tuollaisen kierrosaikalaskurin tein jokunen vuosi endurance äijjille. Tosin "malli" löytyi netistä. Siinä oli lähetin jossa IR-ledit ja Atmega kontrolleri. Dipeillä sai valittua yksilöllisen koodin jota jokainen lähetin käytti. Vastaanotin oli LCD-näytöllä johon vaan rekisteröityi aina viimeinen kierrosaika. Hyvin simppeli..Katson jos löydän kuvat jostain, mikäli jotain kiinnostaa em kapine.

Grinder831

iltoo.. juuh tuossa hokkus-pokkus ja muidenkin harrastusten puolella on tosiaankin käyttöä nopeuden ja kiihtyvyyden ajastuksen laskentaan. tuossa kävi tosiaan mielessä että noi käyttö-jännitteet olisi tuolla 12v auton-akulla/harraste-akulla,tai no miksei semmosella varavirta-akulla(pieni-tummanharmaan malli abiko-liittimillä) jotta sitä voi käyttää liikkuvana mallina. miksei tuossa menis 9v patteritkin mutta kuinka kaikki anturit ja yms. käy sitten tuon kanssa taasen...katotaan mitä tästä kehkeytyy taas  ;) tossa langattomassa ideassa olis kyl hyvä kaapelittomuus niin ei tarvi letkujen kanssa leikkii pystyttämistä sitten radalla tai muualla ennen ajoa.... mitä nyt laskis 10M--100M maksimi pituudeksi.. tietysti Bluetooth kantais ton mutta tarvis AIKA jumalattoman systeemin jo sitten... ohjelmaa tietokoneelle ja yms ja yms... noh laittakaahan arvon harrastelijat ja nikkarit ideoita niin saadaan tämäkin Purkitteua ja aktiiviseen käyttöön paikassa kuin paikassa sitten  :)

T: Raine S   8)

Kremmen

On noita radiosysteemejä muitakin kuin bluetooth, ja semmoisia jotka helposti kantaa muutaman sata metriä. Jos semmoinen oikeasti kiinnostaa niin eipä niiden selvittämisessä kauaa mene. Kyllähän se äkkiseltään tuntuisi hyödylliseltä ajatukselta, että vältää vetämästä vaikkapa 100m piuhaa joka kerta. Täytyy kuitenkin selvittää mitä vaikutuksia tuolla on ajastuksen tarkkuuteen. Siinä tietty auttaisi, jos olisi tiedossa mikä tarkkuusvaatimus noin suunnilleen on.
Nothing sings like a kilovolt
Dr W. Bishop

mpr

#7
Kuvittelisin ettei tuon ajanoton aivan absoluuttinen tarvitse olla, riittää kunhan se on kaikille sama niin saadaan osanottajille vertailukelpoiset ajat.

Mutta jos kellolla aiotaan mitata esim. virallista miesten 100m mailmanennätystä niin tarkkuudellakin alkaa olla merkitystä  ;)

temex

löytyi kiinnostava aihe niin tiedustelisin mikä on tilanne laitteiden kanssa, kun olisin myös vailla k.o laitteita! mitta väli 100m,valokennolla päälle/pois 12v virralla toimiva.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk