Nyt on CNC-foorumin tukeminen helppoa!
Maksu onnistuu PayPalin kautta myös kortilla
Konemies kiittää

Z-paikoitus

Aloittaja Kai, 22.12.13 - klo:19:44

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kai

Ongelma on se että tietääkö 5-akselikone missä on z-nollapiste,kun se alkaa työstää MadCamillä tehtyä rataa.
Mulla on Rhinolla tehty kappale ja madcam plugin siihen,eli kappaleen nolla on siinä XYZ origossa,ja se tulee työstörataan samaan paikkaan.
http://screencast.com/t/rlV1IxK7I0 <<<< simulaatio madcam radasta
http://screencast.com/t/CjmB4PgL <<<< Rhinokuva kappaleesta
http://screencast.com/t/opgsPgPyP<<<  saman kappaleen työstörata
Laitoin tosta luodun  g-koodin mach3 käyntiin,, mutta se työstö tapahtui noin 50 milliä liian korkealla,siis meni muuten oikein,niinkuin siinä simulaatiossa mutta Z-nolla ei ollu paikallaan.
Onko niin että karan takana olevaa pyöröpöytää ei voi pitää siellä kun se z ei säily, kun se pöytä kääntyy sinne sivulle,, jolloin se terän kärki ei ole enää siinä mistä alettiin,eli kun kara on pystysuorassa.
Kai

Kai

Neuvokaa nyt  kuka tähän yllä olevaan ongelmaan osaa vastata.
Kai

olli henttonen

olisikohan joku tool ofset 50 kohdalla.
Puuhapajalla mittaan heittokellolla ja laitan sen kappaleen pintaan kiinni ja ajan terän kellolla 0 pisteeseen, ja klikkaan sen machiin 0 pisteeksi silloin tiedän että terä on tasan 50 kappaleen yläpuolella ja annan senjälkeen machille arvon että -50 on todellinen arvo. eiköhän sen pitäisi pysyä paikoillaan, tietty tuo edellyttää että kaikki muutkin ofsetit on 0. tapoja on monta hakea se nollapiste, esim home nolla, kappaleen nolla yms varsinkin kun käyttää automatiikkaa, niiden ofsetit tarvitsee vain olla kohdallaan machissa.
dyykkari

Pasi.

Kokeileppa ottaa toinen nollapiste palikkaan niin, että kara on käännettynä. Muokkaat ohjelman ottamaan työstössä tämän alemman nollan. Varovaisuutta sitte testissä !
IKI Proto

Kai

Mulla on toiveena saada siihen sellanen sensori kuin on Rolandissa,eli ohjelma tietää missä terän kärki on.
En vaan tajua miten se ohjelman saa tajuamaan ton karan käännön 90 astetta kun se alkaa jyrsiä,jolloin terä kärki ei ole enää samalla korkudella.
Mä tein madcamillä työstöradan joka toimi,mutta se Z oli täysin pielessä. Siitä on video-simulaatio.
Kai

saulij

En ole 5-akselikoneiden ja niiden ohjelmoinnin kanssa tekemisisissä ollut, joten arvailuahan tämä on. Nollapiste on ehkä viisasta laittaa johonkin kiinteään paikkaan, esim pakan pintaan keskelle. CAM tarvinnee vielä mitan terän kärjestä B-akseliin (akseli, jonka ympäri kara kääntyy) keskipisteeseen. Tuon voi mitata koneen omilla laitteilla. Sun terät lienee vakiomittaisia ts varustetuna rajoitinrenkaalla? Jos näin on, kerta-asetus riittää.

Jussik

Terve

En tiedä mitenkä tuo CAM toimii.
Mutta yleensä CAM tulostaa akseleiden asemat pihalle työkalun kärjen mukaan.
ELI tuolla koneella koneistettaessa, joko ohjauksessa pitää olla TCP (Tool Center Point control) tai CAM pitää tehdä työstörata ns. konemallin mukaisesti.
Tällöin pitää määrittää työkalun pituus tarkasti täsmäämään CAMissä olevaa pituutta(Bakselin pyörähdyskeskiöstä työkalun kärkeen),
muuten Käännettäessä B-akselia (YX- tason pyörähdys akseli) koneen on kompensoitava X ja Z akseleiden asemaa että työkalun kärki pysyy paikoilllaan.

Tätä kompensointia sanotaan TCP:ksi, eli kuten yllä mainittu, Tool Center Point control.
Tämä komento Siemens 840D ohjauksessa on TRAORI, fanucissa G43.4 , heidenhainissa m128.

Parhaimpaan lopputulokseen pääset kun teet AC-pöydän jolloin tuota kompensointia ei tarvita.
Vastaavasti tällöin kappale pitää mallentaa/sijoittaa CAMissä juuri samoin kun se on koneessa.
Eli vaati tarkkaa paikoitusta.

Toinen ongelma mikä ilman näitä kompensointeja tulee vastaan on suhteellinen syöttönopeus.
pyöritettäessä C-akselia ja samaan aikaan liikutettaessa lineaari akseleita on
todellinen syöttönopeus aivan jotakin muuta kuin lausessa annettu.
Syöttöarvo tulee automaattisesti C akselille astetta /min, jolloin syöttönopeus vaihtelee sen mukaan
millä säteen etäisyydellä ollaan C-akselin pyörähdys keskiöstä.

Tämä ei niinkään tule ongelmaksi vahalla, mutta metallien kanssa ongelmaan törmää hyvin nopeasti.



Kai

Onko AC pöytä tämmönen?

tanantunari

A-akseli pyörähtää x-akselin ympäri B-akseli pyörähtää y akselin ympäri C-akseli pyörähtää z-akselin ympäri, jollen ihan paskaa puhu viisaammat korjaa. Eli sun tapauksessa oletan että toi pakka on pysty suunnassa z-akselin kanssa ja toi kääntö x:n kanssa samassa suunnassa eli on se

TeacDance

Lainaus käyttäjältä: Kai - 23.12.13 - klo:15:43
Onko AC pöytä tämmönen?

Oletko määritellyt terän paksuuden + pituuden tarkasti
_________________
Tero Koskela
Ylivieska

YouTube

Kai

http://westerncncinc.com/5-axis-routers/#auto_tool_legnth
Löysin tälläsen sivuston jossa tolla koneella on 5akseli-koneelle terän mittaus-toiminto,eli joku tollane kai pitäisi olla,en ole vaan kehdannu Madcamin tekijältä kysyä miten sen voisi hoitaa.
Täytyy ensin laittaa noi rajakatkaisijat toimimaan ja sitten koittaa virittää se Rolandin sensori, jos sen saisi toimimaan.

Kai

http://screencast.com/t/njLVTW7R2d <<<<  Simulaatio
Kun saan tehtyä raudat tälle AC pöydälle,niin se pyörii tollai kun toi simulaatio näyttää,, ja ton simulaatio-kappaleen XYZ nollapiste on siinä keskella rengasta,silloin kun se on Rhinolla tehty
Kysymys kuuluu: että mach3:lla kotiasemaan ajon jälkeen,,,jos siirrän karan siihen XYZ nollaan,ja tallennan nollat,, niin onko mulla työkappaleen koordinaatit niin, että se osaa aloittaa oikeesta paikasta.
Tää on niin vaikeeta kun Rolandilla ei mun tarvii miettii tota,eikä Fanukilla tarvii miettii että tajuuko kone missä ollaan ja mistä aloitetaan.
Toivottavasti tästä saa jotain selkoa mun ongelmasta?
Kai

ttontsa

esm mulla ei mach koneessa ole pääty eikä kotirajoja ollenkaan. nollan haen joko porapuristimen nurkkaan tai sitten kosketusindikaattorilla kappaleesta. kun on vahvasti sitä mieltä että terän kärki on 0,0,0 kohdassa niin nollaa "digitaalit". tokihan loogisesti ohjelmassa täytyy nollapiste olla samassa kohtaa kappaleen suhteen.

tuo siis oma totuttu toimintatapa, oikeat koneistajat varmaankin naureskelee partaansa.

mach:n wizardien kanssa on joskus ajautunut ihmeellisiin tilanteisiin. jos kone on ollu jossakussa muussa pisteessä kuin nollassa niin wizardi on ottanut senhetkisen sijainnin nollaksi.

varsin usein tulee nostettua rivikomennolla z +50mm, z nollaus ja koodin ajo ilmasssa kappaleen päällä. kun kaikki näyttää toimivan z taas -50mm ja z.n uudelleen nollaus ja kovaa ajoa.
Hitsaus&koneistus&Protopaja
www.tulinen.fi

mpr

Tuossa omassa jyrsimessä ei myöskään ole rajoja (vieläkään) ja toiminta tapa on sama kuin ttontsalla.

Powered by EzPortal
SMF spam blocked by CleanTalk